PlopsaFansite > Nieuws >
60 jaar Meli Park.
DATUM: 28 June 2012 - 06:46 | CATEGORIE: Meli, Plopsaland De Panne | AUTEUR: PlopsaFansite

“28 juni 1952. Van heinde en verre stroomden de mensen toe, om kennis te maken met de nieuwe Meli. In het grote gebouw was een restaurant van 25 bij 10 meter ondergebracht. Een prachtige galerij vormde een unieke, overdekte wandelruimte, waarin de papegaaien op hun stok heel veel bekijks hadden bij het publiek. In de grote vijver, 30 bij 20 meter, spiegelden zich onze prachtige roze flamingo’s.
Alberic-Joseph Florizoone, in het boek ‘Meli, mijn leven’

Zestig jaar geleden stelde Alberic Florizoone, met enige trots, zijn nieuwe Meli voor aan het grote publiek. Florizoone investeerde tijdens de winter van ’51-‘52 heel wat Belgische Franken in verschillende uitbreidingen op zijn stukje grond in Adinkerke. Het bestaande hoofdgebouw werd die winter uitgebreid met een restaurantvleugel, en naast het gebouw werden de wandeltuinen en de gekende flamingovijver opgetrokken.

Het nieuwe Meli

Op 28 juni 1952 openden de uitbreidingen van Meli met een feest dat tot in de vroege uurtjes duurde. Of zoals Alberic het omschreef in zijn biografie: “Uren later zag ik, voor de eerste keer in mijn leven de zon, die ’s avonds zo kleurrijk was ondergaan in het westen, opstaan in het oosten.”

‘Het nieuwe Meli’ was veeleer een belangrijke doorstart voor Meli. Het domein bestond immers al van 1935, en telde al enkele kleinere attracties als een doolhof en minigolf. Belangrijkste aantrekkingspool in de jaren ’30 en ’40 waren de voordrachten en infosessies over de bijen, die de bezoekers maar al te graag wilden meemaken.

Meli werd een atrractiepark

1952 is ook het jaar dat ‘Meli’ ‘Meli Park’ werd, een eerste stap naar een attractiepark avant-la-lettre. De daaropvolgende jaren opende Alberic klassiekers zoals het vogelpark (1953) en de Sprookjestuin (1954) in zijn Meli Park. Het waren attracties die nog tot begin vorig decennium deel zouden uitmaken van het park, zij het in Plopsaland De Panne.

Hoewel het hoofdstuk Meli Park in 1999 werd afgesloten, is het nalatenschap van Meli nog steeds merkbaar in Plopsaland De Panne. Het aantal authentieke Meli-attracties is tegenwoordig eerder beperkt, maar het is met name de structuur van het park die nog grotendeels identiek aan diegene die in de jaren ’70 en ‘80 uitbreiding na uitbreiding gegroeid is.

Koning Plopsa 

En natuurlijk… zonder de aanwezigheid van de koningin (het hoofd van de bijenkolonie), zou er van Koning Plopsa ook nooit sprake geweest zijn. Of toch niet in op de manier zoals we die nu kennen. Gelukkige verjaardag, Meli Park. Nog steeds.

Delen Tags
Facebook , , ,

Twitter
Google+