Meli-park

Hoewel Plopsaland De Panne startte in april 2000, heeft een park een erg lange geschiedenis achter zich als “de Meli”. Het begon allemaal begin jaren ’30 met een West-Vlaamse imker die verstand had van goed zaken doen.

Alberic-Joseph Florizoone werd geboren op 10 maart 1907 in het West-Vlaamse plaatsje Wulpen. Tijdens de eerste wereldoorlog ging hij bij familie in Adinkerke schuilen en zowaar… het statige dorpje aan de kust zou één van de belangrijkste plaatsten in zijn leven worden.

Na de oorlog besloot Alberic om als jonge ondernemer de honing te commercialiseren en aan de man te brengen. Tot zijn grote verbazing was de verkoop van honing een groot succes. Het succes was zelfs zo groot, dat hij op regelmatige basis bij andere imkers honing moest aankopen om deze te kunnen doorverkopen.

Om de verkoop van de “Veurne Ambacht”-producten te stimuleren trok Alberic op regelmatige basis ook naar grootsteden zoals Antwerpen of Brussel. In Antwerpen mocht hij bijvoorbeeld een paviljoen openen waar hij zijn producten mocht verkopen. Om extra toeristen te lokken plaatste hij in zijn paviljoen ook een publiekstrekker: de Dansende Fonteinen, een muzikaal waterorgel.

Zijn grootste succes - wat honingproductie betreft - was echter zijn stand van “Veurne-ambacht-honing” op het 9e voedingssalon van Brussel in 1932. Alberic plaatste er zijn ‘Glazen Bijenkorf’ tentoon en kon op heel wat enthousiasme rekenen.

In 1934 besloot Alberic om ruimte de creëren waar hij voordrachten kan geven over de bijen en honing. Als uitvalsbasis koos hij een lap landbouwgrond in Adinkerke, niet zo ver van de kust en het station. Buiten de tentoonstellingsruimten, kwamen er enkel nog een gebied voor dieren en een doolhof op zijn domein. Van attracties was op dat moment vanzelfsprekend nog geen sprake.

Op paaszondag 1935 opende “Het Paleis der Bijen” de deuren. De naam die men voortaan voor ‘pretpark’ en honingproducten ging gebruiken - Meli - is een anagram van het Franse woord ‘miel’, wat zoveel als honing wil zeggen.

Na de oorlog zat Alberic opnieuw boordevol plannen. Zo wou hij een nieuw hoofdgebouw openen, een wandelgebied met tal van watervalletjes en veel natuur. Van februari tot einde juni 1952 was heel het gebied herschapen in een groot bouwterrein om alles af te krijgen. En op 28 juni heropende het park onder de naam MeliPark.

Sinds 1952 verdween het educatieve van MeliPark stilletjes op de achtergrond, om het speelse naar boven te halen. Om de twee of drie jaar openden nieuwe attracties zoals de Sprookjestuin in 1954, de Monorail (1973) en de Keverbaan, tot groot jolijt van de talrijke bezoekers!

Niets kon er nog mis gaan… tot in 1979 de grote Meli-brand uitbrak. In de kelderverdieping van het hoofdgebouw brak brand uit en zorgde er al snel voor dat het volledige hoofdgebouw in de as lag. Er werd geschat dat er voor ongeveer één miljoen (frank) aan schade was. Alberic en de directieraad van Meli bleven echter niet bij de pakken zitten en besloten vlug om alles opnieuw in orde te brengen. Enkele jaren later opende dan ook een nieuw hoofgebouw.

In datzelfde jaar opende het Apirame de deuren: de wondere wereld der bijen. Deze attractie vertelde hoe de bijtjes werken en waar de honing vandaan komt. Enkele jaren later openden opnieuw enkele grote attracties zoals het Piratenschip (1981), Djinn/Vliegende Tapijt (1984) en boomstamattractie Splash (1989).

Tot einde jaren ’80 gaat alles goed met het honingbedrijf en het pretpark. Maar vanaf begin jaren ’90 loopt het niet zoals gepland. Bezoekers blijven weg en het pretpark blijft verliezen opstapelen. De familie Florizoone kan dit verlies goedmaken door geld uit het honingbedrijf te investeren in het park, maar de verliezen blijven zich opstapelen.

Wanneer in 1992 Alberic overlijd, komt er dan ook een einde aan de glorietijd van Meli. Jaar na jaar komen diverse crisismanagers op de grote troon om het pretpark te redden van de ondergang. In 1999 besluit de familie Florizoone om akkoord te gaan met het voorstel van Studio 100 en de Vlaamse Media Maatschappij – het moederbedrijf achter o.a. VTM en Kanaal 2 – om het park te verkopen.

Op zondag 3 oktober 1999 worden de mensen uit de Westkust uitgenodigd om gratis te genieten van het laatste dagje Meli. Tegen sluitingstijd zoemen de bijen in het Apirama voor de laatste keer om nadien plaatst te maken voor een hond, een varken, twee muizen en een kabouter met twee belletjes op zijn muts. Meli was niet meer…


Bronnen:
- Boek 'Meli, mijn leven' : ISBN :90 7259 200 X
- Website Meli : www.meli.be
- Parkcast, aflevering 33 : www.fotogalerijen.be/parkcast

PlopsaFansite

De parken

  Plopsa - de groep   PlopsaFansite   Ontdek ons ook op...

Holiday Park (DE)
Plopsa Coo (BE)
Plopsa Indoor Coevorden (NL)
Plopsa Indoor Hasselt (BE)
Plopsaland De Panne (BE)

 

   

Facebook
Twitter
YouTube

     
  De PlopsaFansite is een fan-website over 'Plopsa'. Officiële websites: Plopsa.be of Plopsa.tv   
 
© 2005 - 2010 : PlopsaFansite (Nick Jespers)
Share/Save/Bookmark